Chvála zraku

10. 11. 2016 23:04:56
Co je to cévnatka, rohovka, koule, makula nebo dutina? Odkudsi ze tmy, vzdálenost se nedá dobře určit, se ozve hlas. Je živý, ne reproduktorový a ten vás vyzve, abyste se jeden po druhém představili.

Co si představíte, když se řekne: komora, komorový mok, cévnatka, rohovka, koule, makula nebo dutina? Ledacos. Slova znějí zvláštně a, pokud nejste takzvaně „z oboru“, tak si pod nimi představíte všelicos. A teď ještě jména, jako: čočka, sklivec, duhovka, ... ty už nasměrují víc? Mnoho jmen, mnoho názvů, které patří do jedné rodiny. Do rodiny, která se nazývá vidění nebo taky zrak. Je to dokonalé společenství, které, aby nám mohlo předat každodenní zážitky v jeho nejkrásnější a dokonalé kvalitě, tak musí také dobře fungovat.

Dnes budu zraku pět s vděčností chválu, s vděčností proto, že na každodenní dobře odvedenou práci mých očí jsem si jaksi za tu dobu už zvykla a proto mi neuškodí, když se na to zkusím „podívat“ i z druhé strany.


Přichází jeden z posledních teplých (víceméně) a slunečných podzimních víkendů. A sobota nebo neděle jsou, pokud to okolnosti dovolí, určené pro nás (rozumějte i pro vás) právě na výlety. Na výlety, kdy, mnohdy po namáhavém týdnu, očím můžeme dopřát odpočinku v podobě hezčího pohledu, než je jen pohled na televizní obrazovku nebo na monitor počítače. Jedním z tipů na výlet je například tento: V Alpském pohoří Rax, necelých devadesát kilometrů jihozápadně od Vídně, se dá do výšky 1540 metrů vyjet lanovkou z Reichenau an der Rax. Mapy a další informační materiál je k dostání u kabinkové lanovky. Nahoře je několik různě dlouhých a různě náročných turistických okruhů s výhledy do kraje, během kterých dosáhnene hned několika vrcholů najednou; například: Hohe Kanzel (1699m), Weißkogel (1717m), Schneekogel (1781m) nebo Predigtstuhl (1902m) a další. Cestou potkáte více horských chat, kde je i možnost přenocovat.

Celý výlet bych mohla popisovat ještě dál, kdybych se, jen pár dní předtím, nezúčastnila takzvaného dialogu ve tmě (Dialog im Dunkeln). Je to výstava nebo řekněme představení ve sklepních prostostorách, kde není nic vidět. Kde je, jak název napovídá, jenom tma. Bundy, kabáty, tašky a vůbec všechno, co by svítilo nebo by působilo jako přítěž se odkládá v šatních skřínkách. Návštěvníci se tady pohybují ve skupinkách maximálně po osmi lidech. Každý dostane, nám známou, bílou slepeckou hůlku na mapování terénu. Silnými dveřmi vstoupíte se svou hůlkou dovnitř a pohltí vás tma tmoucí.


Odkudsi ze tmy, vzdálenost se nedá dobře určit, se ozve hlas. Je živý, ne reproduktorový a ten vás vyzve, abyste se jeden po druhém představili, to jest, řekli vaše jména. Jméno průvodce bylo Yeti, ale myslím, že to bylo jen jeho krycí jméno.

Podle Yetiho pokynů jsme se pohybovali po cestách (i necestách), překonávání potoky nebo řeku přechodem mostu (voda tady opravdu ze stěny vystřikovala), krkolomně a ztěžka nasedali nebo napadali do loďky a pluli na druhý břeh (dokonce vítr za jízdy foukal), přecházeli přes velkou a frekventovanou křižovatku, nakupovali v obchodním domě a už nevím co všechno dalšího. Bylo to napínavé, dobrodružné a vyžadovalo to velkou koncentraci, pokud jste sobě nebo kolegovi ve skupině nechtěli například tyčkou ublížit. Na pomoc byla jen hůlka, případně průvodce Yeti, kterého nebylo ovšem vidět. Jakmile však zavoláte: "Potřebuju pomoc!", kde se vzal, tu se vzal, vezme vás Yeti ve tmě opatrně za loket nebo za ruku, osloví vás vaším jménem (!) a jste zachráněni. A když to během hodiny (takhle dlouho totiž tahle prohlídka trvá), nevzdáte (i to se stává), tak posledním místem ve tmě je návštěva baru, kde barmanem je, kdo jiný než, průvodce skupiny. Tady, ve tmě a bez rozpaků se rozvine debata, můžete klást otázky na průvodce, na kolegy ve skupině, zkrátka vést dialog ve tmě. Po zaplacení zkonzumovaných nápojů dostanete i potvrzení a retour peníze přesně zpátky, přesvědčte se později na účtence :). Potom jsme byli Yetim vyvedeni ze sklepních prostor ven. A teď vidím, podle jeho vzhledu, že pochází asi z Nigérie nebo tam odněkud. Nejvíc otázek mne napadlo až cestou domů, takže, abych se zeptala, budu muset přijít asi ještě jednou. A ještě něco chci připsat, že totiž Yeti, stejně jako všichni zdejší pracovníci, jsou nějak zrakově postižení.

Je krásné, když všechny rohovky, komory, cévnatky, nervy, koule, makule nebo dutiny dobře fungují a když můžeme vidět na svět. Nejen jeho barvy, tvary, hloubku, výšku..., ale když ho můžeme vidět správně, nezkresleně a nepokřiveně.

Dialog ve tmě se nachází ve Vídni, 1010, v ulici Freyung číslo 6. Trasa Metra U2, Zastávka Schottentor.

Autor: Eva Kordulová | čtvrtek 10.11.2016 23:04 | karma článku: 16.33 | přečteno: 286x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.05 | Přečteno: 431 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 580 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 472 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 378

Narodila jsem se v Česku. V Česku jsem studovala a pracovala. Pak jsem několik let žila a pracovala v Německu. Nyní žiju v Rakousku. Kromě mojí rodiny a zaměstnání mám ráda fotografování, knihy, umění, cestování a přírodu.

Motto: Chodím po světě s otevřenýma očima a připraveným fotoaparátem :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...